Mieheni on ollut tämän viikon hiihtolomalla ja harmiksemme kaikki suunnitelmat ravintolaan tms. menosta peruuntui minun sairastumisen vuoksi. Minun teki koko alkuviikon hirveästi mieli sämpylöitä, joita ihana ystäväni tarjosi viimeksi kun olin hänen luonaan kylässä. Ystäväni kertoi leiponeen sämpylät Sikke Sumarin ohjeella.
Googletin Sikke Sumarin sämpylät ja sieltähän se löytyi; Rapeat Namasten sämpylät. Koska itse en juurikaan vuoteesta ole jaksanut nousta, rakas mieheni leipoi näitä meille.
Sikke Sumari kuulema leipoo näitä sämpylöitä vierailleen Namastessa Saarenmaalla. Siitä siis leipästen nimi. Resepti on siitä kätevä, koska sitä pystyy muuntelemaan.
Sämpylöiden juju perustuu kolmeen seikkaan:
1. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
2. Taikina kohoaa yön aikana jääkaapissa.
3. Sämpylöissä on aivan ihana, rapea kuori sekä pehmeä, huokoinen sisus.
7,5 dl vettä
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 6,5 dl vehnäjauhoja
siemeniä / leseitä pinnalle (jos haluaa)
Sekoita hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot sekoittaen. Taikina jää melko löysäksi ja sitkeäksi. Voit käyttää sämpylätaikinaan myös muita jauhoja maun mukaan, mutta huolehdi että vehnää on vähintään puolet jauhomäärästä.
Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan. Huom! Taikina oikeasti kohoaa eli varaa sille riittävän iso kulho.
Nostele kahdella isolla lusikalla taikinanokareita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Ripottele päälle jauhoja ja tee ristiviilto sämpyöiden päälle. Ripottele päälle siemeniä, jos haluat. Paista 220 asteessa noin 30-35 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä, mutta älä peitä sämpylöitä liinalla. Näin niissä säilyy ihana, rapsakka kuori.
Meidän sämpylöistä tuli ulkomuodoltaan enemmän leipäsiä. En tiedä vaikuttiko vehnäjauhon vähäisempi määrä, kun joissain ohjeissa vehnäjauhoja oli jopa 10 dl ja muita jauhoja 3 dl. Tämä ei kylläkään haitannut, sillä makuhan se on tärkein! ja hyviähän niistä tuli!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti